Blog

Bojíte sa zubára? 5 jednoduchých spôsobov, ako prekonať strach

Akceptácia

Prvým krokom na to, aby ste prekonali svoj strach je prijať fakt, že je to normálne. Nebojíte sa iba vy, existujú milióny ďalších ľudí, ktorí sa cítia podobne ako Vy, takže nie je dôvod na to, aby ste si pripadali zvláštne, či nesvoji. Mali by ste tiež vedieť, že najmä preventívne návštevy zubného lekára sú nevyhnutné na to, aby sa prípadne problémy s vašimi zubmi odhalili, alebo aby ste im predišli. Vyhnete sa tým samozrejme zákrokom, ktoré už sú nepríjemnejšie.

Zoznámte sa stým čo sa bude diať

aStrach z neznámeho je prirodzený.  Naopak, pochopenie toho, čo postup zahŕňa, Vám lepšie pomôže pripraviť sa na to čo Vás čaká. Niekedy je náš strach zbytočne veľký, keď nevieme, čo môžeme očakávať. Preto by ste sa aj so svojím zubárom mali rozprávať o postupe, o tom, čo sa chystá urobiť, aby ste porozumeli tomu, v čom je problém a ako ho bude riešiť.

Nájdite si dobrého zubára alebo zubárku

Gallery 3Priateľský zubný lekár je vždy tým správnym krokom. Aj zubári sú len obyčajní ľudia a dá sa s nimi dobre porozprávať. Ak nájdete takého, ktorý vám svojím prístupom dokáže pomôcť prekonať strach a úzkosť, ste na dobrej ceste. 

Ovládnite svoj strach

aVaše obavy a strach môžu prameniť z niečoho hlbšieho a možno by ste si mali uvedomiť, čo je zdrojom vášho strachu a zamyslieť sa nad tým. Ak je to nepríjemný zážitok z detstva alebo z blízskej minulosti  tak premýšľajte nad tým, že návšteva zubára vám iba pomôže, hoci je vám nepríjemná.

Nájdite podporu

aNie je hanba, ak vám niekto podá pomocnú ruku, aby ste prekonali obavy zo zubára. Emocionálna podpora je niekedy najlepší liekom. Jednou z možností je navštíviť zubára spolu s nejakým členom rodiny. Pomôcť vám môže aj odmena, ktorú môžete aj sami sebe za návštevu u zubára sľúbiť. Keď to funguje u detí, prečo by sa nemohli odmeňovať aj dospelí.