Ošetrenie zubného kazu u detí

Kazy na mliečnych zuboch

aKaz na mliečnom zube je v skutočnosti nočnou morou viac pre rodičov, ako pre deti.

V súčasnej dobe existuje veľa možností, ako zvládnuť zubné ošetrenie vkľude a bez stresu a deti sa na toto ošetrenie doslova tešia.

V minulosti panoval názor, že ošetrovať mliečne zuby nie je potrebné, nakoľko budú nahradené trvalými.

Zdravý, respektíve sanovaný detský chrup je dôležitým základom pre zdravé trvalé zuby. Treba si totiž uvedomiť, že mliečna stolička až do svojej výmeny za trvalý zub má dlhé korene, medzi ktorými čakajú zárodky nových trvalých zubov.

V neposlednom rade – neošetrené kazy na mliečnych zuboch samozrejme bolia. Keď už má dieťatko bolesti, každý rodič, aj ten, ktorý kazy dieťatku ošetriť dať prvotne nechcel, navštívi lekára. Ošetrenie boľavého  zúbka ale už za žiadnych okolností nemôže byť tým príjemným zážitkom, ktorý by sme si pre naše dieťa priali.

 

Ako nato ?

Vždy sa preto treba snažiť odhaliť zubný kaz čo najskôr a včas ho ošetriť konzervatívne, teda plombou alebo u hlbších kazov liečením koreňových kanálikov zuba. Najlepšia spolupráca sa dosiahne u dieťaťa, ktoré chodí k zubárovi od skorého veku. Takéto dieťa pred prvým skutočným ošetrením pravdepodobne absolvuje sériu preventívnych prehliadok, na ktorých sa mu len počítajú zúbky, zoznámi sa s lekárom, dostane nejakú odmenu a ide domov. Skutočné ošetrenie zúbkov je najlepšie začať jedným najmenším a najjednoduchším kazom.

Pri ďalších návštevách sa môže podľa spolupráce dieťaťa ošetriť viacero kazov naraz. Úplne nakoniec volíme ošetrenie zložitých kazov, ktoré si vyžadujú, aby malo dieťatko otvorené ústa dlhšiu dobu.