Prvá návšteva dieťaťa u zubára – kedy je správny čas?

Kedy prísť ?

Do ambulancie zubárov prídu rodičia s malými deťmi zvyčajne až vo chvíli, keď musia riešiť akútny problém. Zubár sa tak v bolestivých chvíľach stáva pre deti strašiakom s vŕtačkou a rôznym ďalším náradím.

Názor, že starostlivosť o detské zúbky nie je potrebná, lebo veď aj tak vypadnú, je viac než mylný. Prvé  zuby sa začínajú prerezávať okolo 6. mesiaca, u niektorých detí dokonca aj skôr a výmena prvých zubov za trvalé prichádza na rad približne až po 6 rokoch.

Ak sa preventívne prehliadky dieťaťa odkladajú, tak sa môže ľahko stať, že dieťa príde prvýkrát do ambulancie s akútnym stavom, bolesťou či opuchom a zbytočne vzniká u detí veľký strach z ošetrenia u zubného lekára. Preto sa snažíme budovať si vzťah s dieťaťom už od útleho veku. 

Naša rada znie –  radšej oveľa skôr a hravou formou, ako neskoro a s bolesťou. Prvú návštevu ambulancie odporúčame už pri prvom prerezaní sa zúbkov a následne by ste ju mali absolvovať dvakrát ročne: „Je ideálne, aby dieťa stihlo prvú preventívnu prehliadku do svojich 1. narodenín. Preventívne prehliadky sú nesmierne dôležité a majú najmä informatívny  charakter pre rodiča. Vysvetlíme Vám ako čistiť zúbky a zodpovieme otázky, ktoré môžu zaujímať rodiča.

Ako kaz vzniká a čo ho najčastejšie spôsobuje na mliečnych zuboch?

Nedostatočná ústna hygiena a zlé stravovacie návyky. To sú dve z najčastejších príčin vzniku kazu na mliečnych zuboch. Základom by preto mala byť dôkladná ústna hygiena pod dozorom rodičov, ale veľký faktor zohrávajú aj stravovacie návyky detí, najmä pokiaľ ide o častú konzumáciu sladkého. Ak sú deti už staršie, tak raz za čas si, samozrejme, dajú sladké. Treba ich naučiť, aby za tým vypili aspoň pohár čistej vody a nezabudli si zuby čistiť dvakrát denne. Základným pilierom má byť prevencia a preventívne prehliadky, teda dôkladná ústna hygiena už aj u menších detí a následne ošetrovanie zubov.